Kinderprogramma's
Piano - diaprojectie - vertelling

Monique Copper's dubbelrol als pianiste en verhalenvertelster.
De composities zijn gebaseerd op verhalen voor kinderen. Door de gelijktijdige diaprojectie van kleurrijke illustraties bij het verhaal blijven ook kleine kinderen geboeid.

De geschiedenis van het olifantje Babar
Francis Poulenc/Jean de Brunhoff
Leeftijd: vanaf 4 jaar
Duur: 20 minuten
U kent allemaal wel het verhaal van Babar dat liefdevol wordt opgenomen door een oude dame in de grote stad, nadat zijn moeder is neergeschoten door een jager. Babar wordt netjes in de kleren gestoken en eenmaal terug in zijn geboortestreek staat hem een grote eer te wachten.
Poulenc illustreerde het verhaal met speelse pianomuziek.
Verbindende tekst en tekeningen zijn van Jean de Brunhoff.

Fragment: Arthur en Celeste

De Doos met Speelgoed
Claude Debussy/Lilian ter Horst
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Duur: 30 minuten
Oorspronkelijk heeft Claude Debussy deze muziek gemaakt voor een kinderballet voor zijn eigen dochtertje Chouchou. De inspratiebron is al haar speelgoed. Hij bedacht een verhaaltje dat zich afspeelt een speelgoedwinkel waar ‘s nachts alle poppen aan het dansen gaan, net zoals in steden bij de mensen. De inhooud is simpel: een driehoeksverhouding want het soldaatje is de geliefde van het roze popje en als hij naar haar toe wil komen ziet hij tot zijn schrik het popje met een Pulchinel flirten! Er gaan dan vreselijke dingen gebeuren, zoals een doperwten -oorlog met gewonden. Maar het loopt goed af en Pulchinel blijft de boel heel goed in de gaten houden. Geinspireerd door de oorspronkelijke tekeningen van Andre Helle. heeft Lilian ter Horst nieuwe aquarellen bij de muziek voor Monique Copper gemaakt. Door de gelijktijdige vertoning helpen de vele kleurrijke tekeningen mee om het verhaal van deze muziek te vertellen.


Fragmenten: (12) Dans van het roze popje


(15) Doperwtenoorlog


Babar op reis
Loek Dikker/Jean de Brunhoff
Leeftijd: vanaf 4 jaar
Duur: 25 minuten
“Babar op reis” vertelt van koning Babar’s huwelijksreis met koningin Celeste, van de avonturen waar ze in terecht komen en die, weer dankzij de oude dame, goed zullen eindigen. Er is zelfs oorlog met de neushoorns, waardoor een deel van het grote bos wordt vernield.
Dit is het tweede van de vijf boekjes die de Fransman Jean de Brunhoff schreef en tekende in de jaren dertig van de vorige eeuw. Filmcomponist Loek Dikker schreef op verzoek van Monique pianomuziek bij dit 2e boek van Babar.

Het Beest van Monsieur Racine
Jacques Bank/Tomi Ungerer
Leeftijd: vanaf 5 jaar
Duur: 25 minuten
Monsieur Racine houdt niet van avonturen en leidt een rustig leventje totdat hij in zijn tuin een uitzonderlijk beest vindt dat in Parijs voor grote sensatie zorgt. Tot groot plezier van de Elzasser schrijver en tekenaar van dit boek,Tomi Ungerer, verweeft Jacques Bank zijn muziek met evenveel humor en luchtigheid de gedachten en onverwachte gebeurtenissen van Monsieur Racine.


De Tovenaarsleerling
Paul Dukas/Wolfgang von Goethe/Tomi Ungerer Leeftijd: vanaf 5 jaar
Duur: 18 minuten
Wat doe je als je meester weg is? Dan ga je toch zelf proberen te toveren? Het loopt nogal uit de hand. Een verhaal over de menselijke strijd tegen de lokkende demonen.

Tekeningen: Tomi Ungerer.
Tekst: naar of met de ballade van Goethe.


bovenkant pagina ^
De Pianojuf
Jacques Bank/Fer Bank
Leeftijd: vanaf 5 jaar
Duur: 15 minuten
Het verhaaltje van de pianojuf gaat over twee kinderen die geen zin in pianoles hebben. Hun juf probeert hen te overtuigen met veel woorden en virtuoos pianospel. Maar de kinderen willen absoluut niet en spelen veel liever met al hun poppen. De juf ontdekt dan iets opmerkelijks. Een kluchtachtig werkje.
Tekst en tekeningen: Fer Bank



Het Lelijke Jonge Eendje
Serge Prokofieff/Hans Christiaan Andersen/Theo van Hoytema
Leeftijd: 6 jaar
Duur: 15 minuten
..Van het totale broedsel is één niet al te fraai; géén veren èn schuiten van póten.
“Jakkes, ‘t is net een kalkoen!” roept de buurvrouw die ouwe kletskous.....”
Al generaties lang koesteren kinderen dit sprookje van Hans Christiaan Andersen over het lelijke eendje dat wordt verstoten van de boerderij. Heel alleen en zonder vriendjes overleeft het de barre winter. Op een mooie lentedag ziet hij drie zwanen op het water. “Komt hij dichtbij dan slaat zo’n zwaan hem zeker dood, want hij is toch maar een lelijk monster. Maar, liever dood en vermoord door mooie zwanen, dan opnieuw verdriet ondergaan” en hij buigt zijn hoofd. Dan ziet hij zichzelf weerspiegeld. “ Wat geweldig! Geen vogel zonder veren maar een zwaan, sneeuwwit en fier...”
Litho’s: Theo van Hoytema “de Thijsse met tekenstift en penseel”.
Sprookje: Hans Christiaan Andersen



Schilderijen van een Tentoonstelling
Modest Moessorgski/Willem Wilmink / met of zonder afbeeldingen van Wassily Kandinsky.
Leeftijd: vanaf 9 jaar/ met Kandinsky 12 jaar
Duur: 45 minuten / 60 minuten met inleiding
Moessorgski schreef deze pianocyclus ter herinnering aan een bevriende schilder die plotseling op jonge leeftijd stierf. Voor deze schilder, Victor Hartmann, werd een tentoonstelling georganiseerd en inspireerde Moessorgski om een zijn eigen hommage te maken. “Schilderijen van een tentoonstelling” is een beleving van intense ontroering, verweven met steeds terugkerende kwinkslagen naar het dagelijkse leven vol realiteit en humor. Wilmink treft Moessorgski’s ontroering daarbij in woorden.
Gedichten en gedichtjes: Willem Wilmink, in 1991 speciaal geschreven voor Monique Copper. Meer>>

Fragment:
(13) Bydlo; een Poolse ossenwagen